Mutiara Kata Untuk Murabbi.

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PUJIAN, DIA BELAJAR MENGHARGAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN CELAAN, DIA BELAJAR MEMAKI"

"JIKA MURID DIAJAR CEMUHAN, DIA BELAJAR RENDAH DIRI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PERSAHABATAN, DIA BELAJAR MENYAYANGI"

"JIKA MURID DIAJAR PERMUSUHAN, DIA BELAJAR BERKELAHI"

"JIKA MURID DIAJAR JAMINAN, DIA BELAJAR MEMPERCAYAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PENGHINAAN, DIA BELAJAR MENYESALI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN KEADILAN, DIA BELAJAR KESAKSAMAAN"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN DISKRIMINASI, DIA BELAJAR MEMENTINGKAN DIRI"

23 Jun 2010

Apa Cerita Dengan Facebook?



Facebook jadi kegilaan terutama remaja termasuk aku...
Memang best berfacebook ni...
Boleh lupa kerja...Buka laptop...cari line internet...terus buka fb...hidup rasa ceria...hehehe
Ramai kawan2 aku dari sekolah rendah, menengah dan seterusnya dapat 'contek' balik...
Bertanya khabar dan bla....bla...blaa...kalau boleh 24jam duk depan laptop...Huh! memang 'giler'..

Bila aku jumpa artikel ni. Sekarang aku dah berjaya delete akaun facebook.



FACEBOOK membiayai perang di GAZA

Fenomena facebook begitu gempar di Indonesia, sampai-sampai ada facebook dalam bahasa indonesia. Saya heran bukan main, satu per satu teman saya mendaftar di facebook. Tidak heran kalau di tahun 2008 facebook meraup keuntungan 300 juta dollar amerika karena lebih dari 140 juta user aktif di seluruh dunia dan 8,5 juta foto dimuat tiap harinya. Bagi yang belum tahu apa itu facebook bisa baca artikel ini. Facebook memberikan banyak kemudahan bagi kita, dari mulai menjalin relasi sampai cari uang dari facebook, baca juga artikel ini dan artikel ini. Tapi keuntungan yang sebanyak itu digunakan untukmembiayai perang di Gaza. Benarkah?

Fakta – fakta :

1. Facebook adalah milik Mark Zuckerberg, jika kita membaca artikel Mark Zuckerberg dalam bahasa indonesia tidak diketahui secara lengkap siapakah dia. Kalau kita membaca artikel tentang Mark Zuckerberg dalam bahasa inggris terdapat lengkap data diri si pembuat facebook ini.

2. Siapakah sebenarnya si pendiri sekaligus CEO facebook ini? Dia adalah mahasiswa harvard university dan aktif sebagai anggota Alpha Epsilon Pi. What is Alpha Epsilon Pi? baca artikel ini.

3. Alpha Epsilon Pi adalah seperti perkumpulan mahasiswa yahudi di amerika utara, yang mempunyai misi sebagai berikut :

Alpha Epsilon Pi, the Jewish Fraternity of North America, was founded to provide opportunities for Jewish men seeking the best possible college and fraternity experience. We have maintained the integrity of our purpose by strengthening our ties to the Jewish community and serving as a link between high school and career.

Alpha Epsilon Pi develops leadership for the North American Jewish community at a critical time in a young man’s life. Alpha Epsilon Pi’s role is to encourage the Jewish student to remain dedicated to Jewish ideals, values, and ethics and to prepare the student to be one of tomorrow’s leaders so that he may help himself, his family, his community, and his people.

Yang intinya adalah sebagai tempat pengkaderan dan tempat mencari pemimpin baru bagi kaumnya, yaitu Yahudi.

4. Fakta ke-empat sampai artikel ini ditulis serangan Israel di Gaza telah menewaskan lebih dari 600 palestinians.

5. Facebook mendapatkan keuntungan dari iklan yang dipasang, semakin banyak user dan pengunjung facebook senakin banyak pula penghasilnya.

Next research :

-Apakah hubungan Yahudi dengan Israel?

-Apakah benar sebagian pendapatan Mark Zuckerberg di sumbangkan untuk Alpha Epsilon Pi?

-Apakah Alpha Epsilon Pi berhubungan dengan pemerintah Israel?

Link :

- How To Delete Facebook Account?

- Daftar Produk AS yang diboikot oleh Para Ulama

Referensi :

- http://www.wikipedia.org/

- http://www.infopalestina.com/

- http://www.aljazeera.net/english

- http://amirkovic.wordpress.com/

sumber :

http://www.kamusmalesbanget.com/forumperang-di-Gaza

Diambil dari blog ini

http://amirkovic.wordpress.com/2009/01/09/facebook-membiayai-perang-di-gaza


**************

Facebook dan Saya

Di atas adalah sedikit tulisan yang membuka mata saya tentang facebook, yang setiap hari saya login dan log out untuk sekedar terhibur, menyapa teman-teman (yang kini jumlahnya banyak sekali). Sebelumnya saya sudah rada tidak sreg dengan Facebook karena di sana banyak kampanye (atau iklan) tentang lesbian, homo, forum forum yang mendeskreditkan Islam, dll. Tetapi populasi facebook meningkat tajam di kalangan teman-teman saya (SMA maupun IIUM) sehingga saya masih saja memelihara akun FB itu. Namun, setelah tabayyun atau cross check ke sumber terkait, sepertinya artikel pembuka di atas bukan isapan jempol belaka.

Berikut ini fakta yang memperkuat bahwa Facebook adalah salah satu pendonor bom-bom dan roket (dalam bentuk uang) untuk menghabisi rakyat Palestina.

TENTANG PENDIRI FACEBOOK

At Harvard, Zuckerberg was also a member of Alpha Epsilon Pi, a Jewish college fraternity.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Zuckerberg

Lebih jauh tentang sosok ini bisa baca di sini

http://www.tentangrifai.com/2008/08/mark-zuckerberg-menjadi-triliuner-muda-berkat-situs-internet-facebook

Dan apakah Alpha Epsilon Pi itu?

Alpha Epsilon Pi, the Jewish Fraternity of North America, was founded to provide opportunities for a Jewish man seeking the best possible college and fraternity experience. We have maintained the integrity of our purpose by strengthening our ties to the Jewish community and serving as a link between high school and career. Alpha Epsilon Pi develops leadership for the North American Jewish community at a critical time in a young man’s life.

http://www.aepi.org/site/pp.asp?c=geJQIUOwErH&b=2116949

http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Epsilon_P

Dan hubungannya dengan Zuckerberg?

Boleh dilihat di situs ini

http://www.aepi.org/site/pp.asp?c=geJQIUOwErH&b=2117027

bahwa Zuckerberg adalah salah satu alumninya (tentu alumni yang berpengaruh di sana). Lebih jauh lagi beberapa artikel keterkaitan antara facebook dengan gerakan zionis internasional:

Since Facebook is Jewish owned and operated, Peres says it is an ideal tool to silence criticism of Israel, and to spread holo-hoax propaganda.

http://www.wakeupfromyourslumber.com/node/5510

Seperti juga Google, Facebook memiliki andil besar dalam memanfaatkan teknologi untuk kepentingan dunia Israel. Seperti yang dimuar di situs ini

http://www.haaretz.com/hasen/spages/970667.html

Co-founder of internet giant Google, Sergey Brin, will join Facebook founder Mark Zuckerberg, and Yahoo president Susan Decker at a presidential panel on technology to be held at the Jerusalem International Convention Center May 13-15. The convention, which was formed at the initiative of President Shimon Peres, will also be attended by a number of Israeli political, religious and financial leaders, as well as academics and cultural figures.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/970667.html

http://www.haaretz.com/hasen/spages/973445.html

(di situ tertera juga nama Abdurrahman Wahid, nah loooh)

Dan inilah yang menegaskan kembali bahwa Facebook adalah penyokong Israel baik dalam segi pendanaan maupun dalam segi teknologi.

http://www.mediapost.com/publications/?fa=Articles.showArticleHomePage&art_aid=97567

Leyden, which owns the Israel News Agency, said his Facebook page pledges support for brave men and women in the Israel Defense Forces who by air, water and ground protect Israel’s democracy and sovereign borders. The site’s friend count quickly climbed from 3,232 members on Dec. 28 at 9 P.M. EST to nearly 17,000 members on midday on Dec. 30. A link to a video on Google’s YouTube also provides insight as to why the Israel Defense Forces confront Islamic terrorists in Gaza. It’s not “hasbara,” which means “to explain or PR spin,” Leyden said. “It’s about using social media and SEO to get the facts out. Israel lacks professional manpower and the budget. We put the money into weapons to defend ourselves, but public opinion has an influence on many lives.”

PARAHNYA Facebook juga bertanggungjawab atas isu-isu pro Israel dan anti Islam:

http://globalvoicesonline.org/2009/01/05/is-facebook-censoring-information-on-israel-and-palestine

While JIDF believes that “Jew hatred and promotion of Islamic terrorism” remains on Facebook, it seems that supporters of Palestine and Gaza are finding their content censored as well. Rebelliousgirl expressed on Twitter that Facebook has prevented her from using hashtags: (see the pict at that site pelase)

Dan beginilah cara menghapus account Facebook Anda, oiya jangan lupa menyebarkan artikel di atas (kirim artikel ini ke teman-teman Anda di FB,atau di media manapun yang Anda miliki) agar banyak orang mengikuti jejak anda. Kalau bukan Anda yang member contoh, lalu siapa lagi?

Menghapus Akun Facebook

(http://itguidelines.blogspot.com/2008/12/how-to-delete-your-facebook-account.html)

1. Buka akun Anda di facebook, login.

2. Klik setting di kanan atas jendela Facebook dan pilih Account Setting

3. Kemudian muncul jendela baru dan pilih Deactivate Account-deactivate

4. Pilih salah satu alasan Anda mengapa Anda menghapus akun tersebut

5. Isilah halaman tersebut dan masukkan sekuriti kodenya

6. Kalau Anda sudah menemukan pesan ini “Your facebook account has been deactivated” dari tim facebook maka akun anda BERHASIL di hapus.

*Mohon maaf karena langkah menghapus Facebook di atas hanyalah deactivate akaun Anda saja. Bila Anda berniat untuk menghapusnya secara permanen (kekal) silahkan ikuti langkah di link


*****************

Aku delete gambar2 aku dulu...terasa sayang wehhh...dah la baru jumpe kekawan...
Bila fikir2 mana penting kawan atau nyawa saudara aku kat Palestin...aku deactive jap sebab tak tau cara nak buang akaun fb...aku terus explore dlm internet niii....

Selepas tu aku jumpe artikel ni

Hati-hati : Facebook Memudahkan Si Bertudung Ditelanjangkan



Susulan daripada artikel saya sebelum ini (link), yang berkaitan dengan gambar perempuan bertudung yang dieksploitasikan, saya rasa perlu untuk mengulas lebih lanjut tentang istilah “body scanning”. Mungkin ia kelihatan agak tak masuk akal untuk dihasilkan. Tapi, sila baca beberapa kaedah di bawah, yang MEMUNGKINKAN proses ini akan berhasil.

1. Semua orang sudah tahu, bahawa pakaian tidak boleh ditembusi. Tetapi di Airport telah meletakkan sistem “mengkantoikan” anggota badan secara penuh. Dahulu, kita tidak pernah terfikir ia akan berlaku. Tetapi sekarang, ia sudah berlaku.

Ok, ada yang mengatakan bahawa, itu adalah anggota badan secara langsung, bukan melalui gambar. Penjelasannya pada nombor 2.

2. Cuba kita lihat di dalam ruangan Facebook. Kebanyakan pelayar Facebook yang memakai pakaian menutup aurat, tetapi adakah tidak boleh diimaginasikan bentuk tubuh mereka?

Contoh, di dalam gambar 1, si A melakukan aksi 1, gambar kedua pula melakukan aksi 2, sehinggalah 5 keping gambar, dan kesemuanya aksi yang berbeza (walaupun aksi bersahaja).

Maka, berdasarkan ukuran baju, lipatan kain, dan sebagainya, memungkinkan tubuh badannya diolah dalam bentuk 3D. Ia adalah hasil imaginasi yang dapat diterjemahkan daripada 5 gambar tersebut. Bukan sahaja 5, 1 pun sudah cukup.

Semua orang tahu, tubuh badan wanita semuanya sama, gemuk bentuknya begini, kurus bentuknya begini, pinggang lebar bentuknya begini, dan sebagainya. Maka, daripada gambar yang tertera, mereka mengolah kepada bentuk 3D, kerana manusia punyai imaginasi.

Senang cerita, kalau anda tengok perempuan bertudung, anda akan dapat mengimaginasi sehingga “menelanjangkan” tubuhnya, walaupun aurat semuanya ditutup. Maka, Islam mengajar kita untuk “menjaga pandangan”, walaupun kepada mereka yang menutup aurat.

Islam bukan menyuruh manusia menutup aurat sahaja, tetapi menyuruh juga supaya pandangan itu dijaga. Maka, ia memerlukan 2 tindakbalas, dari sudut penutupan aurat, dan penjagaan pandangan.

Contoh paling mudah, biasa sahaja di kalangan kita yang berkata .. “aku tengok dia ni.. mesti punggung dia besar.. “ atau “aku tengok dia ni.. nampak macam ### kecil”.. Ini kerana otaknya sudah kenal bentuk-bentuk ini. Minta maaf, ayat agak kasar.

Bukan kerana aurat si perempuan tersebut, tetapi pandangan yang membogelkan. Daripada pandangan yang membogelkan ini, maka dia mampu menghasilkan bentuk tubuh si perempuan tersebut dalam bentuk 3D. (kalau belajar animasi).

Apatah lagi gambar-gambar tersebut mudah didapati dalam ruangan Facebook. Lagi kacang la nak imaginasi. Tengok je, dah terbayang. Sedangkan Islam menyuruh kita menjaga pandangan. Oh, ada saja orang kata, kenapa jumud sangat.. kalau gitu semua benda tak boleh tengok..!

Hehe... masih mencari alasan, dan tak perlu nak diulas dengan alasan ini.

Dalam masa yang sama, orang Yahudi boleh mengambil mana-mana gambar yang depa suka walaupun ia di”lock”kan. Jadi, otak depa semua orang kenal. Maka, berkemungkinan mereka boleh ambil sebanyak mungkin gambar-gambar perempuan bertudung, lalu menterjemahkannya dalam bentuk 3D.

Kita pernah lihat, di dalam game FIFA contohnya, muka Bekcham dihasilkan dengan 3D sebijik dengan muka asal. Apa susah? Sekarang ni pun, sudah berlambak adengan-adengan lucah dalam bentuk 3D.

“Yang tu 3D ustaz... bukan aurat kita pun.., depa yang salah,” Terpulang bagi anda untuk menilai. Apa yang pastinya, walaupun dia tidak mengeksploitasi menjadi gambar 3D, ia tetap dapat digambarkan di dalam otak. Atau dengan kata lain, dengan hanya melihat gambar pada Facebook, sudah membolehkan si pelayar tersebut untuk membayangkan tubuh si perempuan tersebut dalam keadaan bogel dan telanjang!

Ada juga yang berkata "Kalau depa tak tengok gambar kita pun, depa dah boleh imagine dah.. nak buat camna.." Ada juga yang berkata.. "jumud la hang... susah la gitu.. semua gambar pun tak boleh tengok" Saya rasa.. ayat ini tak perlu dijawab. Ia hanya memanjangkan penulisan. Ini nasihatku.. sayangi dan hargailah kecantikan yang Allah bagi..

Itu belum lagi dijelaskan tentang gambar yang disuperimposekan. Kepala bertudung, tapi digabungkan dengan badan bogel.. Ha.? Nak jawab ape? Tengok-tengok, muka tu macam kenal.. Lagi la.
******************
Memang otak genius betul laaa...Diorang guna gambar2 muslimah untuk tujuan jahat...
Walaupun aku tak percaya sangat diorang boleh bogelkan orang berpakaian ni, tetapi aku tak boleh tolak macam tu jugak...Apatah lagi diorang ada teknologi canggih sejak kita zaman jepun lagi...Mungkin diorang ada teknologi yang tidak dikongsi dengan negara lain termasuk amerika.

Baca artikel seterusnya

Super Impose yang semakin menjadi kegilaan dunia hari ini, telah menyebabkan berlakunya beberapa kezaliman terhadap wajah wanita yang bertudung. Kesal juga, sejak kebelakangan ini, ternampak beberapa bentuk serangan media dengan menggunakan istilah-istilah lucah yang agak meluat untuk menyebutkannya di sini.

Post kali ini, saya cuba menarik para pembaca untuk memahami situasi yang terjadi. Istilah-istilah kotor yang saya maksudkan di atas, cuba dikembangkan. Antara cara-cara mengembangkan otak kotor terhadap wanita muslimah, ialah dengan menggunakan super impose.

Iaitu, mengambil beberapa keping gambar perempuan bertudung yang dirasakan secocok dengan gambar bogel, kemudian gambar perempuan tersebut dipotong dibahagian yang sesuai. Biasanya garisan tudung tersebut. Kemudian, di”tampal” pada tubuh mana-mana yang tidak berpakaian.

Maka, akan terhasil seorang wanita yang bertudung, tetapi tidak berpakaian. Kerja-kerja ini tidak lain adalah untuk menghina Islam, bahkan menghina wanita muslimah yang sentiasa menjaga aurat mereka. Persoalan di sini, dimanakah saluran mudah untuk mendapatkan gambar-gambar muslimah kita?

Oh ya, Facebook adalah jalan paling mudah dan berkesan. Sejak kebelakangan ini, nampak seperti wanita muslimah Indonesia dan Malaysia yang menjadi mangsa! Hah.. Adakah anda sedar, entah-entah gambar saudara mara kita pula yang kena.

Lebih teruk apabila gambar tersebut dibuat animasi dengan format GIF. Animasi yang boleh ditampal dengan mudah di web-web lucah. Asalnya ia merupakan gambar kaku, tetapi apabila diubahsuai dan diset dalam format GIF, akan terhasil animasi bergerak. Antaranya aksi-aksi ranjang yang agak mengaibkan untuk disebut di sini.

Kenapa perempuan muslimah yang menjadi mangsa? Kerana mereka ingin burukkan pandangan umum terhadap muslimah kita. Walaupun semua orang tahu gambar tersebut menipu, tetapi mereka telah berjaya menghasilkan satu pandangan kotor di dalam otak manusia, untuk menelanjangkan pandangan mereka apabila melihat wanita bertudung.

Atau dengan kata lain, apabila melihat orang yang bertudung, terbayanglah mereka ini seperti telanjang kerana melihat gambar yang telah disuperimposekan tadi. Jadi, nak sebut lebih-lebih, korang faham sendirilah apa yang cuba saya sampaikan. Saya rasa, tak sanggup untuk memaparkan beberapa gambar yang telah disuperimposekan oleh orang-orang yang bangang. Cukup dengan satu yang telah saya paparkan sebelum ini, sebagai pengajaran.

Apa yang perlu buat sekarang? Saya rasa anda sendiri tahu jawapannya. Jangan biarkan gambar-gambar anda (wanita) tersebar dengan mudah di internet. Facebook yang di"lock" pun, begitu mudah untuk dicerobohi oleh sesiapa sahaja. Fikir-fikirlah sendiri.
Seterusnya baca artikel ni

3 Kaedah Bagaimana Gambar Muslimah Dieksploitasikan Jadi Lucah

Sebelum itu, suka untuk saya beritahu di sini bahawa saya tidak punyai sebarang kepentingan dan keuntungan daripada penulisan ini, cuma saya mengharapkan “maruah” seorang muslimah itu terpelihara.

Juga ingin saya beritahu bahawa “memang gambar yang statik, tidak dapat ditembusi pakaiannya”, tetapi anda perlu ingat, ia boleh “dieksploitasi”. Ayat ini sudah saya ulangi banyak kali, namun masih ada yang belum jelas. Jadi, di dalam ruang ini, ingin saya dedahkan secara terperinci bagaimana gambar ini boleh dieksploitasikan.

Pertama : Kaedah Penghasilan 3D

Saya antara penggemar software Lightwave, dan selama 5 tahun saya menggunakan software ini, saya menyedari bahawa cukup mudah untuk menghasilkan tubuh badan manusia. Bahkan, sejak kebelakangan ini, lebih banyak software 3D yang muncul, khas untuk menghasilkan tubuh badan manusia.

Semasa penghasilan sesuatu tubuh badan, kita memerlukan rangka. Atau istilah yang biasa digunakan di dalam software ialah “bone” (tulang). Di hujung “bone” ini, adalah sendi. Bone inilah yang membentuk asas tubuh seseorang, samada tinggi, lebar dan sebagainya.

Dalam masa yang sama, pada tubuh setiap manusia terdapat titik-titik sendi yang utama. Contohnya di tengkuk, bahu, siku, pergelangan tangan, pinggang, kemaluan, lutut dan buku lali. Ini adalah kebiasaannya.

Cara untuk men”3D”kan sebatang tubuh berdasarkan gambar ialah, dengan cara mendapatkan gambar tersebut. 3 gambar seorang wanita yang menutup aurat, dengan 3 aksi yang berbeza sudah cukup untuk mengeksploitasikannya kepada 3D.

Contohnya, gambar pertama seseorang itu sedang duduk, dan tangkap dari sudut sisi. Dari situ, kita dapat meletakkan titik-titik sendi, di tengkuk, pinggang lutut dan siku. Gambar kedua pula adalah aksi berdiri seperti biasa dan ditangkap dari depan. Lebih mudah untuk meletakkan titik-titik sendi, iaitu di tengkuk, bahu dan pinggang.

Begitulah gambar yang keseterusnya. Setelah titik-titik sendi ini diletakkan, dan dipadankan dengan kesemua gambar, maka akan membolehkannya “memasang” tulang-tulang tadi (bone), dan menghasilkan satu kerangka tubuh berdasarkan gambar tersebut.


Contoh "bone" yang cuba dipadankan dengan gambar


Setelah penghasilan kerangka, lalu dilihat kembali kepada gambar-gambar tadi untuk mengukur saiz-saiz pada anggota badan. Iaitu membentuk tubuh badan berdasarkan bentuk-bentuk yang “matching” dengan kerangka tadi. Contohnya, saiz pada dada dan pinggul yang dapat dikesan daripada gambar tadi.




Contoh penukaran daripada gambar statik kepada 3D. Cuma pen"3D"an ini dibuat daripada gambar yang "tidak menutup aurat". Bagi gambar menutup berpakaian, boleh dipadankan, seakan-akan sama dengan sebenar.



Saya tak pasti, adakah penghasilan 3D ini dibuat daripada gambar, atau discan daripada wajah sebenar.


Setelah itu, terhasillah satu bentuk tubuh badan yang telanjang daripada rekaan 3D tadi. Lebih teruk apabila wajah mangsa juga di”3D”kan, untuk menghasilkan diri seorang wanita yang seksi berdasarkan gambar. Atau dengan kata lain, olahan daripada gambar statik kepada 3D yang mempunyai bentuk-bentuk.

(sila lihat gambar di atas)

Tidak hairan, sekarang ini sudah banyak filem-filem lucah dalam bentuk 3D. Tidakkah anda risau sekiranya karakter dalam filem lucah 3D itu adalah orang yang anda kenal? Atau diri anda sendiri? Na’uzubiLlah. Dari manakah mereka boleh mengumpulkan gambar-gambar ini? Saluran yang paling mudah ialah Facebook!

Kedua : Super Impose

Teknik ini sudah diketahui ramai, tetapi ramai yang “terleka” mengenainya. Teknik ini begitu mudah, dengan hanya menggunakan Adobe Photoshop, sudah mampu untuk menghasilkan gambar seorang yang bertudung tetapi bertubuh “tidak berpakaian” sepertimana yang telah dieksploitasikan sejak kebelakangan ini.

Saya antara penggemar Adobe Photoshop dan saya telah menggunakannya selama 8 tahun, daripada 2002 lagi. Di dalam Adobe Photoshop terdapat pelbagai alat (tool) yang disediakan, antaranya clone stamp, smudge, blur, curves, hue/saturation dan banyak lagi. Anda boleh tengok sendiri dan pelajari kaedah-kaedah menggunakannya.

Cara yang mudah, hanya memerlukan gambar seorang wanita “walaupun bertudung”. Gambar tersebut “dikerat” pada bahagian tudung, beserta muka. Kemudian dipadankan dengan mana-mana tubuh bogel yang sesuai, ataupun menggayakan aksi yang hampir sama.

Boleh juga dengan cara “mengerat” di bahagian muka sahaja, kemudian ditampal pada wajah-wajah perempuan bogel. Maka, ia akan menghasilkan seorang yang berwajah melayu, tetapi tidak berpakaian. Untuk menambahkan “real” pada gambar, maka perlu menggunakan curves, hue/saturation dan sebagainya bagi memadankan warna muka dengan tubuh badan. Bahkan mengawal pencahayaan bagi grafik tersebut.

Teknik ini sudah ramai yang tahu, dan menyedari kesan buruknya, tetapi tidak ramai yang berjaga-jaga dan berhati-hati. Ini kerana mereka mungkin berkata “isy.. takkan la gambar kita.. gambar orang lain ramai lagi...” Walaupun anda memberikan sejuta alasan, ia tetap tidak menghalang niat-niat jahat golongan tertentu untuk mengeksploitasikan gambar tersebut.

Anda jangan terkejut, sekiranya laman utama sebuah web lucah tertera gambar anda dengan menggayakan aksi yang melampau. Ataupun gambar orang yang anda kenal. Gambar hasil superimpose ini menjadi bahan tarikan untuk ke web tersebut, dengan menggunakan istilah “malay sex” atau seumpama dengannya.

Dari manakah mereka memperolehi gambar-gambar ini? Saluran yang paling mudah dan cepat ialah melalui Facebook! Inilah dunia hari ini. Semoga teguran ini bermanfaat.


Agak-agak la.. tengok muka budak ni, macam tak percaya je dia jadi Hero Filem.. Kalau nak tengok lagi, sila klik sini (link)


Ketiga : Melukis Semula

Cara ini agak ketinggalan zaman, dan saya kira ia sudah tidak dilakukan pada zaman sekarang. Saya juga antara orang yang gemar melukis dan memang meminati kartun dan lukisan potret. Bagi saya, nak melukis bentuk badan manusia cukup mudah, apatah lagi watak-watak kartun yang dihasilkan di dalam televisyen.

Pada zaman sekarang, lukisan Manga (lukisan Jepun) telah banyak dicemari dengan watak-watak seksi seperti Sailormoon dan komik-komik Jepun sendiri. Lukisan yang seksi ini boleh mem”blue”kan otak pembaca. Apa nak hairan, komik khas yang berunsur lucah pun memang diterbitkan. Apatah lagi komik pendekar yang berwatak lucah.

Pada zaman dahulu, ada di kalangan seniman-seniman dunia yang melukis wanita yang tidak berpakaian, kemudian lukisan tersebut dianggap sebagai satu seni yang agung. Semua orang tahu, kisah yang dipaparkan di dalam Filem Titanic, lebih kurang begitulah.


Lukisan Leornado Da Vinci.. terpaksa dihitamkan..

Saya sebagai seorang pelukis, ingin memberitahu bahawa pelukis-pelukis ini ada yang mampu melukis wajah anda sebijik. Antaranya, ketika berada di bangku sekolah, saya mampu melukis gambar kawan saya yang sedang tidur di atas meja (kawan lelaki). Dalam otak ini, pernah je syaitan berbisik, lukis la gambar perempuan pulak.

Betapa mudahnya melukis gambar orang, walaupun tidak jadi 100%, tapi irasnya cukup jelas. Di dalam kes peng”eksploitasi”an gambar ini, lebih mudah! Caranya hanya mencopy gambar daripada Facebook atau saluran-saluran yang sesuai, kemudian melukis wajahnya dan tubuh badannya sekali.

Apatah lagi apabila gambar begitu banyak dalam Facebook, bertambah mudah untuk melukis wajah-wajah yang bertudung, yang diubah menjadi seperti tidak berpakaian! Tak susah pun.. Cuma setakat ni, alhamdulillah, tangan ini masih dijaga oleh Allah daripada disalahgunakan.

Tapi cuba anda bayangkan, sekiranya ada orang lain yang cuba menyalahgunakan gambar anda. Mereka melukis wajah anda, tetapi ditambah dengan tubuh badan yang seksi? Adakah anda tidak takut dengan perkara ini?

Realiti yang terjadi, hari ini ramai kartunis-kartunis yang melukis wajah orang yang mereka benci dengan menggayakan aksi yang tak senonoh, untuk mengutuknya. Contoh kita boleh lihat wajah Obama yang paling mudah untuk dieksploitasikan melalui lukisan. Apakah anda tidak sedar, kemungkinan gambar anda turut diperlakukan sedemikian?



Kalau dalam bentuk kartun, tak kisah sangat.. Tapi kalau bentuk potret? Fikir-fikirkan. Semoga nasihat ini berguna.


Kesimpulan

Peringatan dan nasihat ini saya sampaikan tanpa mendapat sesen pun. Cuma, saya ingin menyelamatkan “maruah” kaum wanita muslimah. Islam mengajar dua perkara penting dalam konteks ini. Iaitu, “wajib menutup aurat” dan “wajib menjaga pandangan”. Kedua-dua hukum wajib ini untuk lelaki dan perempuan.

Maka, apabila kita menyiarkan gambar-gambar kita (muslimah) di dalam Facebook, seolah-olah kita memberi ruang kepada orang lain untuk “tidak menjaga pandangan mereka”. Memang benar kita menutup aurat, tetapi kita juga perlu berusaha supaya mengelakkan orang “tidak dapat menjaga pandangan” disebabkan kita.

Peringatan kepada mereka yang “pandai” dalam bab-bab 3D grafik, lukisan potret dan adobe, janganlah anda menyalahgunakan kelebihan yang diberikan oleh Allah. Gunakan kemahiran itu untuk kebaikan.

Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar
ibnuirfadzil.blogspot.com
Huh!...bukan senang nak buang akaun ni...kalau internet low macam aku ni...kne buat beberapa hari...banyak nak kne remove...boleh naik biru mata gua...hahaha...ni dalam proses remove lagi...
Nak buat akaun fb ni senang sangat...

****************

Bagi kekawan atau mane2 pembaca tak buang akaun fb ni...tolong la buang...nak pergi Palestin susah dah...mungkin ini cara kita tolong saudara kita...Dan satu lagi...jagalah maruah dan aurat muslimah kita.

Peace Baitul Maqdisss!!!




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...