Mutiara Kata Untuk Murabbi.

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PUJIAN, DIA BELAJAR MENGHARGAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN CELAAN, DIA BELAJAR MEMAKI"

"JIKA MURID DIAJAR CEMUHAN, DIA BELAJAR RENDAH DIRI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PERSAHABATAN, DIA BELAJAR MENYAYANGI"

"JIKA MURID DIAJAR PERMUSUHAN, DIA BELAJAR BERKELAHI"

"JIKA MURID DIAJAR JAMINAN, DIA BELAJAR MEMPERCAYAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PENGHINAAN, DIA BELAJAR MENYESALI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN KEADILAN, DIA BELAJAR KESAKSAMAAN"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN DISKRIMINASI, DIA BELAJAR MEMENTINGKAN DIRI"

30 Ogos 2012

Menjelang Hari Merdekaraya.

Merdeka kah kita selama 55 tahun ini? Aku tertanya-tanya kerana dunia sekarang tidak aman. Banyak berlaku gejala sosial terutama berkaitan membuang anak. Ramai lagi oramg yang tidak dapat anak. Ini juga berpunca pergaulan bebas di malam 'merdeka'. Apa yang mereka mahukan? Owh anak muda! Adakah anda sedar perbuatan itu bukan suatu hiburan atau mainan hidup? Aku sendiri gerun dengan keadaan disekeliling. Selamatkah?


'logo ini lagi cantik'

Dua hari sebelum cuti hari merdeka, aku telah komen. Komen pada 'wall' fb seorang rakan sekolah. Dulu kami sekolah agama hingga tingkatan 5. Selepas SPM, aku tak pernah jumpa. tak pernah contact. Apatah lagi bersua muka. Bila aku kenal fb pada tahun 2010, bertemu dengannya di laman fb. Dia add aku. Aku terima la sebab dia rakan sekelasku.

Rajin dia update status. Tapi menjadi tanda tanya kerana ayat dia yang memang menghina orang dan mendoakan musibah untuk seseorang. Mungkin dia ada masalah yang tidak dapat aku rungkaikan.

Ayat 'bisa' dia memang kaw-kaw dia bagi. Panas dan tercabar. Dia panas, aku pun panas. Memang hangit la fb ni. Sekarang dah senyap. Mungkin ada party sambutan hari merdeka dia hadiri.

Pendekatan aku, ayat aku memang kasar kepadanya. 'panas'. Ini muhasabah untukku.

Kisahnya bermula dengan komenku dalam 'wall' dia bila tulis berkaitan janda2/ betina/ pergi mampus/ dalam lebih teruk dari driver officenya/ doakan musibah. Aku tulis "jaga2 dengan tulisan. Jika kita tidak buat hal orang tidak akan buat hal dengan kita juga". Dia delete. Kemudian dia post "musibah lebih teruk dari driver officenya". Kemudian aku tulis "semoga doa ini yidak dikembalikan kepada si penulisnya". Dia delete juga. Tak kisah la. Asalkan dia baca. (ayat dia lebih kurang ye sebab dia dah unfre aku. Nak copy ayat dia pun tak boleh)

Selepas dia unfriend aku, dia tulis dalam inbox. Ini yang aku copy.

'Dia' : salam saudari law x tahu ujung pangkal citer plis jgn k0men mcm2 kat wall saya2 x ske. .slama nih saudari x pernah ng0men wall saya, awat kali nihh rajin beben0r?? assalamualaikum.

Aku: waalaikumussalam. apa salahnya nak komen di wall awak. saling ingat mengingati. awak tu sek agama dulu. tolong lah jgn malukan pelajar sekolah agama....

'Dia': Apa kna mngena ngn kau? Samada ak skol agama ke x. .k0 sape? Ad ak malukn ko kew??


Aku: hahaha...kita ade kena mengena sebenarnya. ko manusia, aku manusia. aku Islam, ko Islam. Kl aku tak tegur, aku yg kne jwb dgn Allah. kl ko terasa malu, jgn tulis kat wall. duk dlm hutan pun xpe. xsemak mata tengok status ko tu. sori la. ko kasar...aku pun leh wat.


( ni permulaan 'panas' aku)

'Dia': Yke...?? Klu da semak sgt mte ko..yg ko gedik nk g tgk apehal..?? Ooo..org alim cam ko pun mrh kan..?? Niy wall aku...mampus la aku nk post ape...skg ko dah xde dlm wall aku..so...dah x menyemak la mata ko...g la besyrah kt tmpt lain...



  • 1 lg betina ... Org cam ko niy mmg selalu belagak baik...tp kt dlm bau gak...aku skola agama ke...ape ke..2 br aku ngn allah....ko rse semak tgk wall aku..?? Itu bkn kt2 dri org alim cam ko tp setan yg ade dlm dri ko....dengki ngn org lain,...

  • k0 ad pantat an?? P jaga pantat k0 diyam2!

    (Boleh tahan ayat dia bagi. kaw2. Tapi aku layan lagi. Kawan-kawan aku tak bagi aku layan budak ni)

    Aku: sape kte aku alim. ko nilai aku alim ke? time kasih. hahaha...ingatlah nanti bila nikmat yang Allah bagi ditarik satu persatu, ko akan tahu...siapa Allah pada mata ko. jaga2....

    'Dia': alhamdullah...hanya allah yg ade besm ngn aku skg...klu allah nk semua 2 blk...spe kt nak menghalang...?? tp aku dgr cam lebih kpda dengki jew ko niy...?? hahahah...

    (Bila dia kata 'alhamdulillah'...ada kebaikan sedikit dalam diri dia. AKu teruskan juga walaupun aku tau ini sia-sia. Aku cuba lagi)

    Aku: dengki? owh tidak...buat mende lain lagi baik. kecian la kat guru2 kita dulu. mesti nak anak muridnya jadi baik kan. tlog la sedar. kita idup xlme...

    'Dia':  hahahah...2 yg bgs...mmg semua guru2 nk anak murid dye jd baik..tp yg aku pelik skg niy...ko 2 nmpk cam tedesak sgt nk jd bk...klu ko byk sgt ilmu di dada...ko x cam niy...ko pun lbh kurng aku jew...

    Aku: kl aku lebih kurg dgn ko...aku dah tulis kat status aku mcm ko buat. ko yg aibkan diri sendiri. aku sedar...aku ni bukan baik mcm malaikat. aku nak sedarkan ko yg mcm dah jauh dr agama.

    'Dia': dah wall aku..hal aku la aku nk post ape pompuan...ko spe nk nilai aku jauh dri agama ke x..???? ko tuhan ke..??

    org cam ko niy..hya nmpk keburukan org jew..dri sendri x nmpk...aku x knl ko...dan ko pun xpnh kanal aku cam na...so...jgn nk ckp aku mcm2...perbaiki dlu dri 2...skg niy allah byr trs...x tggu di akhirat.....

  • Aku: hahaha...ko tak kenal aku yea. kita sekelas T4 & T5 di . aku memang tengah perbaiki diri. xkan aku nak pejam mata bila tengok ayat ko yang cantik berbahasa. kesiannnn

'Dia': Hahahaha...aku knl sgt org cam ko niy...bgs la klu ko tgh pebaiki dri ko...manusia niy xde yg smpurna..aku rse dlm dri ko niy ade mslh bsr la...ko g perbaiki dr ko lg k...

Aku: yup...ko kenal aku yea. bgus la. sume org ade masalah dalam diri. tapi ko ni ade lg banyak masalah. sakit ko ni kena kenal Allah. kena kenal syariat Allah. Buat apa yang Allah suruh..tinggal apa yang Allah larang. ko ni lebih bijak dari aku dalam bab agama ni. kan ko sekolah agama...

'Dia': mmg semua org ade mslh dlm dri..mak ayh aku ajr aku ckp segalanya...alhmdullh aku ikut smpi skg...tp mgkin ko lbh skt dri aku untuk mengenal allah...ape mslh ko sebnrnya niy...??? org yg bijak x cam niy..ko hidup ko..aku hidup aku...kt msg2 taw....fake....

Aku: 'Alhamdulillah' masih disebut oleh awak . Bermakna awak orang baik. 

Hidup awak memang milik awak. Semua itu pilihan awak. Saya usaha untuk ingatkan awak sesuatu yang mungkin dalam hilang dalam hidup awak. 

Memang saya tak tau apa yang terjadi dalam hidup awak selama ini. Sekurang-kurangnya awak tidak mendoakan musibah kepada orang lain. Jika dia bersalah, Allah Maha Adil untuk jadi pengadilnya. Hukum dunia tetap tidak adil. Tapi hukuman Allah tetap adil. Biarlah Allah yang menghukum. 

Apa yang perlu bagi kita adalah berusaha memaafkan orang itu walaupun perit.

Andai awak terasa hati dengan cara 'kasar' saya...maaf. Awak baca mesej saya ini cukup bersyukur bagi saya. 

Moga hidayah dan rahmat Allah mengiringi awak hingga ke syurga.

Taubat masih ada selagi kita bernafas. Muhasabah untuk diri saya juga ^^

(Selepas bagi ayat lembut ini, dia kurang hentam aku)

'Dia':  Alhmdullah...insyallah... 

Aku:  subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah Wallahuakbar...wala haulawala quwwatailla billah...

Saya doakan awak berubah ke arah kebaikan sekurang2nya awak melakukan perkara yang wajib yang Allah perintahkan sedikit demi sedikit. Insya Allah. Aminn^^

Tolong aminkan sama2 yea...

SELAMAT HARI MERDEKA!

9 BULAN AKAN DATANG...BUANG BAYI TIDAK BERULANG LAGI...

JIKA TIDAK, SIA2 55 TAHUN MERDEKA.

2 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...