Mutiara Kata Untuk Murabbi.

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PUJIAN, DIA BELAJAR MENGHARGAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN CELAAN, DIA BELAJAR MEMAKI"

"JIKA MURID DIAJAR CEMUHAN, DIA BELAJAR RENDAH DIRI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PERSAHABATAN, DIA BELAJAR MENYAYANGI"

"JIKA MURID DIAJAR PERMUSUHAN, DIA BELAJAR BERKELAHI"

"JIKA MURID DIAJAR JAMINAN, DIA BELAJAR MEMPERCAYAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PENGHINAAN, DIA BELAJAR MENYESALI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN KEADILAN, DIA BELAJAR KESAKSAMAAN"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN DISKRIMINASI, DIA BELAJAR MEMENTINGKAN DIRI"

19 Oktober 2014

Masuk Program Emas.

Jual beli emas yg diciptakan khas untuk anda mencapai “Financial Freedom”

Meh saya terangkan dahulu bagaimana Jual beli ini berlaku :

=====================================



BELI

Anda beli 100g pamp dengan company pada harga ETA 14

RM12,000 per 100g

(ETA = Estimated Time Arrival, bayar dulu, dpt brg lepas 14 hari.

Linearly translate mmg xshariah compliance, moh kita jadikan ia

shariah compliance. Kita buat macam ne, pinjamkn dulu RM12,000

itu kepada company, lepas 14 hari company akan pulangkan semula

RM12,000 itu dan dlm masa yg sama company offer dekat anda utk

beli 100g pamp dgn harga RM12,000. Then anda beli 100g pamp tersebut

denga harga RM12,000. Setel)



JUAL

Setelah dapat barang, terus jual kepada company. Company

offer beli dengan harga RM28,000. Anda akan dapat bayaran 1st (cashback)

sebanyak RM11,000 dan baki RM17,000 secara ansuran RM3,400 x 5 bulan.

Tarikh pembayaran boleh rujuk kat bawah.



Dalam jual beli ini, anda akan akad wakilkn saya utk wakilkn anda dlm

urusan jual beli ini

Jual beli ini di bawah kelolaan ********* dan *****************

=====================================


Cara2 utk join **************, RM12,000 per 100g :

1. Bank in ke :

Maybank - *********

************

Selepas bank in attach resit di sini

2. Kemudian sila bg email anda utk sy sendkan agreement

4. Tggu saya masukkn dalam group fb khas, “ *********** ” dan tunggu payment bulanan

5. Last payment mengikut batch. Tarikh terakhir setiap batch perlu di bank in sebelum pkl 2 petang

6. Tunggu payment cashback dan monthly payment

=====================================

CASHBACK RM11,000 per 100g

B*** 1 -submit 15hb 9, cashback akan dpt pada 6-8/10/2014
B*** 2 - submit 16-20hb 9, cashback akan dpt pada 12-14/10/2014

B*** 3 - submit 21-25hb, cashback akan dpt pada 16-18/10/2014

B*** 4 - submit 26-30hb, cashback akan dpt pada 22-24/10/2014

Bayaran RM3400/bln utk bulan berikutnya selama 5bulan selepas tarikh terima CASHBACK.

B*** 1, payment monthly 9-14 hb

B*** 2, payment monthly 15-20hb

B*** 3, payment monthly 19-24hb

B*** 4, payment monthly 25-30hb

Payment monthly akan start Nov 2014 - Mac 2015

1-7 hari tempoh bertenang diperlukan semasa payment berlaku

=====================================

Sila reply , ,

Cth 1 : B***1, 100g ,15 sept

Cth 2 : B***2, 500g, 19 sept

Jika anda nak 2 B***

Cth : B***1, 100g, 15 sept dan B***2, 500g, 19hb

(means anda nak 600g, 100g pada B***1, 500g pd B***2)

Seterusnya sila ikut langkah2 pembayaran yg saya bg di atas tadi

-TAMAT-

*************************************************
Saya hampir masuk program ini. Program ini juga telah tamat.

Saya juga pernah bertanya seorang ustaz tentang program di atas. Jawapan yang diberikan sangat ringkas.
"Boleh, wakil tu tak boleh orang yg sama, pastikan emas diterima dulu"
fb ustaz: Bg customer jualbeli - Berhati hati nak join program jualbeli emas, jika aqad tak betul kita akan jadi serupa Along atau bank window selam atau tak selam.

comment: Boleh bg akad yg sah ustaz ?

ustaz: Jgn gabung aqad

comment: apa maksud jgn gabung akad tu

ustaz: Bagaimana dia rolling emas atau duit tu ?

ustaz: Jualbeli bersyarat atau bai al inah

komen: bleh x ust bg contoh akad yg x sah tu, sy x brape fhm

comment (bantu ustaz): Kna akad syarat duit ke emas ke. Saya bli emas dgn harga skian. Kalau emas ke duit blh x. Sya bli fiat skian dengan emas skian scara htang or x.

ustaz: Jual beli tangguh kena tentu dari awal harga, barang dan tempoh. Barang kena ada. Nanti jadi skim cepat kaya.

ustaz: Janji ada emas

komen pembantu ustaz: Tpi kn kalau kita gna emas sbgai wang n fiat sbgai barangan sperti emas dgn blian kmbing. Barangan kita dpt pda ktka tu kn. Cma bayaran n tmpoh yang dbyar dgn emas je scra htng kn.. Xblh jgak ke.. Msti fiat n kmbng ktgri sama kan sbb emas jd wang. Or kta kna ikut khilaf gak wlaupun kita blh pusingkan sperti yg nabi ajar ustaz? Bnyk tnya lak

ustaz: Kena tahu illat dan jenis.  Brg ribawi ialah nuqud , emas perak dan makanan. Emas tukar emas , satu illat satu jenis. Tak boleh tangguh dan mesti sama . Emas dan perak satu illat lain jenis , tak boleh tangguh , boleh lebih kurang. Beras dgn emas, lain illat lain jenis , boleh tangguh boleh berlebih kurang. 

komen:  Jadi wang fiat dgn emas lg la blh brtangguh kn ust? Fiat bkn brg ribawi..

ustaz: Masalah wang selain emas atau perak disebut sebagai fulus adalah khilaf, mazhab shafie kata bukan ribawi, mazhab maliki kata tak boleh tangguh. Adakah wang fiat tu fulus ? Mazhab Shafie jelas boleh tangguh.

ustaz: Mazhab Maliki pula jika kita pegang pendapat bahawa wang fiat adalah fulus , wang fiat tak boleh bayar zakat kerana tak ada zakat pada fulus.

ustaz: Mudharabah modal dalam nuqud dnd untung pun dalam dnd, fulus tak boleh

ustaz: Beli coklat hacks dgn fulus, beras dgn dirham dan kereta dgn dinar.

ustaz: Fulus ialah duit pecah. Fulus tak boleh berdiri sendiri tanpa dinar dirham, jika tidak rosak habis hukum muamalat. 

komen: Mazhab dollar kata tak boleh tangguh?betul ka

ustaz: Dia hukum sekerat kerat dari Imam Malik nak bg dollar halal. Dollar pula yg bagi hukum riba, zakat dan sbgnys.

komen (soalan): ustad saya nak tau pasal buat jual beli emas order n beli emas 999.9 contoh harga Rm9500 Ustad saya dapat brg dalam masa 30 hr....macam mana akad yg sah dr segi syariah....minta tolong ustad

ustaz: Aku beli secara salam atau tangguh emas 999 ini selama 30 hari.


Program ****, Loaded 7 & 8 diarik balik mengikut nasihat penasihat syariah. 
Mengikut bos, ada unsur riba. Sekarang masih menunggu keputusan. 
Pilihan terakhir adalah pulangkan modal. Tunggu update dari wakalah.

Kenapa Program loaded 7 & 8 ditarik semula? (Ini berdasarkan pemahaman aku)

Urus niaga loaded 7 & 8 ini menggunakan gold bar atau jongkong emas. Emas tulen ini tidak boleh dibayar secara bertangguh dan tiada khilaf ulama' berkaitan jongkong emas ini. Urus niaga barang kemas (emas yang telah dibentuk) ini ada khilaf. Termasuk Dr Yusuf al-Qardawi mengharuskannya. Boleh rujuk parameter SINI

Masih proses kumpul maklumat. Harap maklum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...