Mutiara Kata Untuk Murabbi.

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PUJIAN, DIA BELAJAR MENGHARGAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN CELAAN, DIA BELAJAR MEMAKI"

"JIKA MURID DIAJAR CEMUHAN, DIA BELAJAR RENDAH DIRI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PERSAHABATAN, DIA BELAJAR MENYAYANGI"

"JIKA MURID DIAJAR PERMUSUHAN, DIA BELAJAR BERKELAHI"

"JIKA MURID DIAJAR JAMINAN, DIA BELAJAR MEMPERCAYAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PENGHINAAN, DIA BELAJAR MENYESALI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN KEADILAN, DIA BELAJAR KESAKSAMAAN"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN DISKRIMINASI, DIA BELAJAR MEMENTINGKAN DIRI"

04 April 2015

Hari Gerhana.

4 April 2015. Gerhana bulan bakal muncul dengan kuasa Allah. Sama-samalah kita solat sunat gerhana pada malam ini. Ini merupakan fenomena luar biasa. Sebagai tanda syukur, dengan solat sunat gerhana. Dilaksanakan secara berjemaah. Gerhana ini terjadi apabila bulan melalui sebahagian bayang-bayang bumi. Bumi, bulan dan matahari berada pada garisan yang sama.

Adab dan doanya.

رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَٰذَا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ       - سورة ال عمران 191
"Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci 
Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.


Cuti persekolahan baru-baru ini. Banyak perkara yang telah berlaku. Peristiwa pelanggaran kecil kereta myvi dan lori. Tanpa disangka. Sekelip mata. Hilang fokus. RM450 melayang dan menjadi rezeki orang lain. Itulah ayat pujukan ibuku. Terima kasih mak!

April. GST menjadi hangat. Bayaran loan kena gst. Beli barang bertanda 'S' kena GST. Tanda 'Z' tiada GST. Teringat kisah di fb berkenaan seorang pak cik yang ingin pampers untuk isteri beliau. Ambil pampers bawa ke kaunter bayaran.

"RM10.60 pakcik," kata jurujual.

"Sebelum ini pak cik beli RM10 sahaja. Kenapa naik 60 sen?". tanya pak cik sambil minta penjelasan.

"60 sen itu GST, pak cik," jawab jurujual.

"Pak cik ada RM10 sahaja. RM2 lagi, pakcik nak tambang teksi," kata pak cik.

Pakcik serahkan semula pampers dan keluar dari kedai. Kesian orang susahkan. Bila ada orang nak tolong bayar, pak cik itu dah berlalu pergi. Entah ke mana.

Siapa zalim sekarang?

Kos sara hidup semakin tinggi. Orang miskin semakin miskin. Orang kaya semakin kaya. Jurang semakin banyak antara miskin dan kaya. Di mana zakat disalurkan? Di mana cukai disalurkan? Tiada jawapan. Hanya pihak yang bertanggungjawab yang berhak menjawb persoalan ini. Sama ada dihadapan Allah dan rakyat yang lain. Aduhai pemimpin. Dimana pimpinanmu yang cekap itu? Dimana rakyat didahulukan???!

********************
Lambakan kerja di sekolah bertambah. Tidak cukup dengan kerja sedia ada, bertambah lagi kerja yang lain. Jika tiada kerjasama dan perbincangan yang baik, ada pihak yang akan abaikan kerja itu. Amanah Allah begitu berat terutama untuk program berunsurkan Islam. Dakwah bukan terletak pada para agamawan sahaja, malah sesiapa sahaja yang mengucapkan kalimah syahadah "لا اله إلا الله". Cuma cara nya berbeza mengikut kemampuan.

Jika tidak mampu membawa ayat Al-Quran atau Hadis, cukuplah bercerita kisah tauladan, Kisah yang memberi pengajaran. Mengajar adab dan memberi tunjuk ajar yang mana mampu. Tidak terikat kepada modul kecuali kepada guru yang berkemampuan. Rujuk kepada yang tahu lebih afdal.

Penerangan yang tidak jelas dari pihak pelaksana juga memberi tamparan hebat. Jika tidak difahami orang pendengar, menyebabkan pelaksanaan sebenar akan dipandang sepi, Inilah ujian terbesar bagi pihak pelaksana.

"Kerja orang lain kita boleh buat, kerja para ustaz dan ustazah hanya ustaz dan ustazah yang mampu buat"

Besarnya tanggungjawab para daie akhir zaman. Salah sikit dipandang salah yang besar. Sedangkan kita semua tahu, tiada manusia tidak pernah buat dosa. Kita semua pendosa. Seperti tajuk buku keluaran langiilahi.com.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...