Mutiara Kata Untuk Murabbi.

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PUJIAN, DIA BELAJAR MENGHARGAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN CELAAN, DIA BELAJAR MEMAKI"

"JIKA MURID DIAJAR CEMUHAN, DIA BELAJAR RENDAH DIRI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PERSAHABATAN, DIA BELAJAR MENYAYANGI"

"JIKA MURID DIAJAR PERMUSUHAN, DIA BELAJAR BERKELAHI"

"JIKA MURID DIAJAR JAMINAN, DIA BELAJAR MEMPERCAYAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PENGHINAAN, DIA BELAJAR MENYESALI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN KEADILAN, DIA BELAJAR KESAKSAMAAN"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN DISKRIMINASI, DIA BELAJAR MEMENTINGKAN DIRI"

29 Julai 2012

Sulaiman, Semut Dan Ratu Saba'

Aku baca Surah An-Naml ini sempena Ramadhan. Aku cuba untuk memahami kisah yang diceritakan dalam AL-Quran. Insya Allah, aku akan cuba cari tafsir mengenai kisah ini. Oleh itu, hayati kisah dari Al-Quran ini. Bismillahi Rahmani Rahim :)

Nabi Sulaiman mewarisi kelebihan bapanya, Nabi Daud Alaihissalam. Mereka dikurniakan Allah Ilmu pengetahuan yang tidak ada pada manusia lain. Oleh itu mereka bersyukur atas nikmat kurnian Allah ini dan berkata, "Segala puji tertentu bagi Allah yang dengan limpah kurniaNya memberi kami kelebihan mengatasi kebanyakan hamba-hambaNya yang beriman".

Nabi Sulaiman mewarisi pangkat kenabian dan kerajaan daripada Nabi Daud. Nabi Sulaiman menyeru umatnya dengan berkata, "Wahai umat manusia, kami telah diajar memahami bahasa pertuturan burung, dan kami telah diberikan serba sedikit dari tiap-tiap sesuatu yang diperlukan. Sesungguhnya yang demikian ini adalah limpah kurnia dari Allah yang jelas nyata".

Nabi Sulaiman menghimpunkan  bala tenteranya yang terdiri dari jin dan manusia serta burung; lalu mereka dijaga serta diatur keadaan dan perjalanan masing-masing.


Maralah angkatan itu hingga apabila mereka sampai ke "Waadin-Naml" atau 'wadi semut', berkatalah seekor semut: "Wahai sekalian semut, masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan biarkan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, padahal mereka tidak sedar".

Nabi Sulaiman tersenyum mendengar kata-kata semut itu. Beliau berdoa dengan berkata:" Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai dan masukkanlah daku - dengan limpah rahmatMu - dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh".

 Kemudian Nabi Sulaiman memeriksa kumpulan burung yang turut serta dalam angkatan tenteranya lalu berkata: "Mengapa aku tidak melihat burung belatuk? Adakah ia dari mereka yang tidak hadir?
"Demi sesungguhnya! Aku akan menyeksanya dengan seksa yang seberat-beratnya, atau aku akan menyembelihnya, kecuali ia membawa kepadaku alasan yang terang nyata yang membuktikan sebab-sebab ia tidak hadir," Nabi Sulaiman bersuara dengan tegas.

Tidak lama selepas itu, Burung Hud-hud datang sambil berkata kepada Nabi Sulaiman, "Aku dapat mengetahui secara meliputi akan perkara yang engkau tidak cukup mengetahuinya, dan aku datang kepadamu dari negeri Saba' dengan membawa khabar berita yang diyakini kebenarannya.

"Sesungguhnya aku dapati seorang perempuan memerintah mereka dan ia telah diberikan kepadanya serba sedikit dari tiap-tiap sesuatu yang diperlukan dan ia pula mempunyai singgahsana yang besar," jelas hud-hud.

 "Aku dapati raja perempuan itu dan kaumnya sujud kepada matahari dengan meninggalkan ibadat menyembah Allah, dan Syaitan pula memperelokkan pada pandangan mereka perbuatan syirik itu, lalu menghalangi mereka dari jalan (yang benar). Oleh itu mereka tidak beroleh petunjuk, " ujar Hud-hud dengan lebih bersemangat.

"Mereka dihalangi oleh Syaitan supaya mereka tidak sujud menyembah Allah yang mengeluarkan benda yang tersembunyi di langit dan di bumi, dan yang mengetahui apa yang kamu rahsiakan serta apa yang kamu zahirkan,"

 "Allah! - Tiada Tuhan melainkan Dia, Tuhan yang mempunyai Arasy yang besar ".

Nabi Sulaiman berkata,"Kami akan fikirkan dengan sehalus-halusnya, adakah benar apa yang engkau katakan itu, ataupun engkau dari golongan yang berdusta?".

Setelah perbincangan dibuat, Nabi Sulaiman mengarahkan Hud-hud menghantar surat sebagai perutusan dakwah pertama kepada Kerajaan Saba'.

"Pergilah bawa suratku ini, serta campakkanlah kepada mereka, kemudian berundurlah dari mereka; dalam pada itu perhatikanlah apa tindak balas mereka" pesan Nabi Sulaiman kepada Hud-hud.

Setelah membaca surat itu, berkatalah raja perempuan negeri Saba': "Wahai ketua-ketua kamu! Sesungguhnya telah disampaikan kepadaku sepucuk surat yang mulia."

"Sesungguhnya surat itu dari Nabi Sulaiman, "

Kandungan surat itu:

 "Sesungguhnya dengan nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Janganlah kamu meninggi diri terhadapku, dan datanglah kamu kepadaku dengan menyerah diri beriman dan mematuhi ajaran ugama Allah." 

Raja perempuan itu berkata lagi: "Wahai ketua-ketua kaum, berilah penjelasan kepadaku mengenai perkara yang aku hadapi ini; aku tidak pernah memutuskan sesuatu perkara sebelum kamu hadir memberi pendapat dan mempersetujuinya".

 Mereka menjawab,"Kita adalah orang-orang yang kuat gagah dan amat berani merempuh peperangan; dan perkara itu (walau bagaimanapun) terserahlah kepadamu; oleh itu fikirkanlah apa yang engkau hendak perintahkan."

Raja perempuan itu berkata, "Sesungguhnya raja-raja, apabila masuk ke sebuah negeri, mereka merosakkannya, dan mereka menjadikan penduduknya yang mulia hina-dina; dan sedemikian itulah mereka akan lakukan."

"Aku hendak menghantarkan hadiah kepada mereka, kemudian aku akan menunggu, apakah balasan yang akan dibawa balik oleh utusan-utusan kita," kata Balqis dengan memberi idea baru.

Apabila utusan pembawa hadiah itu datang mengadap Nabi Sulaiman, berkatalah Nabi Sulaiman kepada utusan itu, "Tidaklah patut kamu memberikan kepadaku pemberian harta-benda, kerana apa yang telah diberikan Allah kepadaku lebih baik dari apa yang telah diberikanNya kepada kamu. Aku bukan memandang kepada pemberian hadiah ini, bahkan kamulah yang bergembira dengan hanya kekayaan yang dihadiahkan kepada kamu atau yang kamu hadiahkan dengan perasaan megah."

"Kembalilah kepada mereka, jika mereka tidak juga mahu beriman maka sesungguhnya Kami akan mendatangi mereka dengan angkatan tentera yang kamu tidak terdaya menentangnya, dan kami akan mengeluarkan mereka dari negeri Saba' dengan keadaan hina dengan menjadi orang-orang tawanan."

Setelah utusan itu berangkat kembali ke negeri Saba'. Nabi Sulaiman berkata kepada golongan bijak pandainya, "Wahai pegawai-pegawaiku, siapakah di antara kamu yang dapat membawa kepadaku singgahsananya sebelum mereka datang mengadapku dalam keadaan berserah diri memeluk Islam?"

Berkatalah Ifrit dari golongan jin: "Aku akan membawakannya kepadamu sebelum engkau bangun dari tempat dudukmu, dan sesungguhnya aku amatlah kuat gagah untuk membawanya, lagi amanah".

 Berkata pula seorang yang mempunyai ilmu pengetahuan dari Kitab Allah: "Aku akan membawakannya kepadamu dalam sekelip mata!" 

Setelah Nabi Sulaiman melihat singgahsana itu terletak di sisinya, berkatalah ia: "Ini ialah dari limpah kurnia Tuhanku, untuk mengujiku adakah aku bersyukur atau aku tidak mengenangkan nikmat pemberianNya. Dan (sebenarnya) sesiapa yang bersyukur maka faedah syukurnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya, lagi Maha Pemurah".

Nabi Sulaiman berkata pula kepada pembantu-pembantunya, "Ubahkanlah keadaan singgahsananya itu, supaya kita melihat adakah ia dapat mencapai pengetahuan yang sebenar mengenal singgahsananya itu atau ia termasuk dalam golongan yang tidak dapat mencapai pengetahuan yang demikian".

Ketika Balqis datang mengadap, Nabi Sulaiman bertanya kepadanya: Serupa inikah singahsanamu?" Ia menjawab: "Boleh jadi inilah dia dan kami telah diberikan ilmu pengetahuan sebelum berlakunya (mukjizat) ini, dan kami pula adalah tetap berserah diri (menjunjung perintah Allah)".

 Dan ia dihalangi (daripada memeluk Islam pada masa yang lalu): apa yang ia pernah menyembahnya (dari benda-benda) yang lain dari Allah; sesungguhnya adalah ia (pada masa itu) dari puak yang kafir.

(Setelah itu) dikatakan kepadanya: "Dipersilakan masuk ke dalam istana ini." Maka ketika ia melihatnya, disangkanya halaman istana itu sebuah kolam air, serta dia pun menyingsingkan pakaian dari dua betisnya. 

Nabi Sulaiman berkata: "Sebenarnya ini adalah sebuah istana yang diperbuat licin berkilat dari kaca". Mendengar yang demikian, Balqis berdoa: 

"رَبِّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي وَأَسْلَمْتُ مَعَ سُلَيْمَانَ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ "

"Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku telah menganiaya diri sendiri dan (sekarang aku menegaskan bahawa) aku berserah diri memeluk Islam bersama-sama Nabi Sulaiman, kepada Allah Tuhan sekalian alam ". 

SUMBER: Terjemahan Al-Quran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...