Mutiara Kata Untuk Murabbi.

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PUJIAN, DIA BELAJAR MENGHARGAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN CELAAN, DIA BELAJAR MEMAKI"

"JIKA MURID DIAJAR CEMUHAN, DIA BELAJAR RENDAH DIRI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PERSAHABATAN, DIA BELAJAR MENYAYANGI"

"JIKA MURID DIAJAR PERMUSUHAN, DIA BELAJAR BERKELAHI"

"JIKA MURID DIAJAR JAMINAN, DIA BELAJAR MEMPERCAYAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PENGHINAAN, DIA BELAJAR MENYESALI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN KEADILAN, DIA BELAJAR KESAKSAMAAN"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN DISKRIMINASI, DIA BELAJAR MEMENTINGKAN DIRI"

05 Januari 2015

Pedih???!

Muka pedih.Bengkak.Mengelupas. Merah-merah dan gatal. Ahli farmasi Melaka cadangkan aku guna pencuci muka cosmoderm. Farmasi di PD cadang guna krim vegesorb sorleben. Farmasi di Trg tidak cadangkan produk kosmetik tetapi guna krim CB. Bertambah pedih. Aku guna minyak zaiton safi. Alhamdulillah ok.

Aku order beli c**** g***. Hanya pencuci muka digunakan. Mukaku kembali pedih,  kering dan gatal. Berhenti terus dari pakai sebarang produk kecuali sabun zaiton, keluaran Minsyam.

Muka masih gatal. Tangan sudah mula menggaru. Luka dan pedih. Cari alternatif lain. Bekam muka.
8 titik pada muka. Sekejap sangat. Cara rawatan yang tidak memuaskan berbanding rawatan bekam di negeri sendiri. Perbandingan untuk diriku yang kurang ilmu berkaitan bekam.

Antara perkara tidak memuaskan;
1. Aurat si perawat tidak dijaga.
2. Rawatan untuk lelaki dan perempuan di bilik yang sama.
3. Tiada privacy untuk pesakit perempuan kerana pintu tidak ditutup,  hanya langsir menjadi pemisah. Secara tidak disedari,  aurat wanita akan terdedah.
4. Tiada pertanyaan tentang latar belakang pesakit untuk memisahkan pesakit berisiko atau tidak berisiko untuk jangkitan aids atau hepatitis B. Ini paling  dibimbangi oleh aku sendiri. Moga dijauhi. Nauzubillahi min zalik.

Alternatif lain adalah mencari alat bekam sendiri dan masuk kursus bekam walaupun aku pernah masuk kursus asas bekam. Untuk diri sendiri sudah mencukupi.

Resdung. Hama. Itu hanya jangkaan. Mukaku jadi pedih dan panas. Air sangat diperlukan. Aku gunakan spray perfume. Setiap kali kulit muka kering,  aku akan spray air ke muka. Sangat tidak selesa.

Pernah aku spray air garam. Pedih yang amat. Tak lama aku gunakan air garam. Kembali menggunakan spray air. Muka masih mengelupas,  pedih dan jadi hitam di beberapa bahagian di pipi. Panas dan pedih tak tahan. Macam kena asid.

Kemudian aku cuba gunakan madu asli hpa yang masih berbaki. Beli yogurt asli tambah madu. Setiap kali muka kering,  spray muka guna yogurt+madu. Muka lebih lembab dan sejuk. Apabila dah habis,  campur yogurt+madu+minyak zaiton. Spray muka. Pergi sekolah pun masih spray muka dulu. Macam- macam cara aku buat untuk kembali kulit seperti biasa.

Baru 2 hari aku cuba serum seaweed diuji SIRIM dan kelulusan kkm. Sapu sekali sehari sebelum tidur. Alhamdulillah. Semoga kulit mukaku kembali seperti biasa. Insya Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...