Mutiara Kata Untuk Murabbi.

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PUJIAN, DIA BELAJAR MENGHARGAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN CELAAN, DIA BELAJAR MEMAKI"

"JIKA MURID DIAJAR CEMUHAN, DIA BELAJAR RENDAH DIRI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PERSAHABATAN, DIA BELAJAR MENYAYANGI"

"JIKA MURID DIAJAR PERMUSUHAN, DIA BELAJAR BERKELAHI"

"JIKA MURID DIAJAR JAMINAN, DIA BELAJAR MEMPERCAYAI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN PENGHINAAN, DIA BELAJAR MENYESALI"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN KEADILAN, DIA BELAJAR KESAKSAMAAN"

"JIKA MURID DIAJAR DENGAN DISKRIMINASI, DIA BELAJAR MEMENTINGKAN DIRI"

31 Disember 2015

Empangan Ma'rib Bagi Kaum Saba'

Empangan terbesar pada zaman sekarang di Mesir adalah Empangan Aswan. Pada zaman dahulu,  empangan terbesar adalah Empangan Ma'rib. Empangan Ma'rib terletak di Yaman. Empangan initelah dimusnahkan oleh Allah ke atas penduduk di kawasan ini. Ini kerana penduduk kawasan ini kufur terhadap nikmat Allah.

Terbinanya Empangan ini menunjukkan kawasan ini dikelilingi okeh tanah yang subur dan baik untuk pertanian,  pengairan dan sumber air kepada penduduk di sini.

Kaum Saba' merupakan penduduk di kawasan Empangan Ma'rib. Komuniti kaum Saba' adalah salah satu daripada empat peradaban besar yang pernah tinggal di Selatan Tanah Arab. Masyarakat ini pernah wujud sekitar 1000-750 sebelum masihi (SM). Masyarakat ini menemui kehancuran sekitar 500 TM.

Dalam sejarah orang-orang  Saba' memang terkenal sebagai masyarakat yang bertamadun. Dalam catatan raja Saba' perkataan-perkataan seperti "dipulihkan" , "ditujukan" , dan "pembinaan" kerap disebut.

Empangan Ma'rib adalah mercu utamamasyarakat ini yang membuktikan mereka telah mencapai ketinggian dalam teknologi. Ini tidak bermakna kaum Saba' lemah dari segi ketenteraan. Sebaliknya faktor ketenteraan Saba' penyumbang utama kepada berdirinya budaya mereka untuk tempoh yang panjang tanpa ditumbangkan. Kehebatan tentera Saba' diceritakan dalam Al-Quran:

mereka menyeru Ratu mereka ,"kita adalah orang-orang yang kuat,  gagah,  dan amat berani mempuh peperangan dan perkara itu walaubagaimanapun terserah kepadamu. Oleh itu fikirlah apa yang yang engkau hendak perintahkan."

(Surah An-Naml ayat 33)

Coretan lama ketika belajar 10 tahun lalu. Lupa letak sumber. kalau tak silap dari buku tulisan Harun Yahya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...